Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Llocs d'interès

Castellnou d'Ossó 2007.jpgEsglésia de Sant Pere

La primitiva església romànica data del segle XI. És un edifici d’una sola nau amb un absis semicircular. La nau és coberta amb volta de canó. La façana és coronada amb un campanar d’espadanya. Al llarg de la nau hi ha diversos contraforts.

A l’interior de l’església hi ha un sarcòfag d’estil romànic del segle XII. Està compost per quatre peces. Tot i que no es veu massa bé s’aprecia la imatge d’un personatge que porta una creu a la mà dreta i un ram de flors a la mà esquerra. També hi ha altres personatges esculpits que semblen plorar la mort del personatge principal. Es creu que al costat del cementiri hi ha alguna estela discoïdal de pedra.

Molí del MarquèsCastellnou d'Ossó 2007 (2).jpg

Aquest edifici romànic del segle XIII era un antic molí hidràulic fariner. Té una estructura quadrada i té dos pisos. Havia servit també d’habitatge. Té dues portes d’accés, una de les quals permetia l’entrada a la casa. Sembla que també hi havia unes golfes.

Castellnou d'Ossó Torre romana.jpgTorre circular Romana

Data del segle II a. de C. i és d’estil romà. Al damunt d’un petit turó hi ha aquesta estructura en forma circular de 24 m de diàmetre i una porta al nord. Es conserva part de la torre del castell. Al centre d’aquesta hi ha la torre medieval que fou construïda més tard, quan el terme fou conquerit pel comte Ermengol IV d’Urgell l’any 1070. La torre romana també s’anomenava Castell Lliuró. Era un punt de fortificació defensiva per vigilar les antigues rutes de la vall del Sió. És una construcció romana que manté bona part de la seva fisonomia i monumentalitat, amb unes característiques úniques a Catalunya i a Espanya. L’any 1949 fou declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.