Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Bellver d'Ossó

Introducció

Habitants: 92 Es troba a l’est del terme municipal, dalt d’un cim, en un petit tossal situat a la riba esquerra del riu Sió.

Bellver 2007 (1).jpgÉs agregat a Ossó de Sió i està enfilat al vessant de migdia d’un tossal que corona l’església parroquial a uns 400 m d’altitud. Els carrers més antics del poble guanyen l’accentuat desnivell en ziga-zaga i corriols amb graons. En un carrer del nucli antic hi ha arcs que corresponen als antics portals.
La base de l’economia del poble és la ramaderia i l’agricultura amb els conreus de secà.

Història

Bellver d’Ossó formà part del territori conquerit pel comte d’Urgell i la seva existència com a nucliBellver d'Ossó, Ramon Sunyer.jpg habitat és testimoniada en l’acta de consagració de l’església de Guissona l’any 1099. Quan es consagrà la col·legiata de Solsona, l’any 1151, l’església de Bellver fou una de les donacions que hom li féu. També consta que l’any 1370 era senyor del poble Dalmau de Mur i que el 1382 el nou senyor va ser Dalmau de Queralt en comprar el terme al rei. Els Queralt eren els futurs comtes de Santa Coloma. No hi cap resta del castell, però es creu que tot el poble devia estar fortificat rere unes muralles.

Llocs d'interès

Bellver 2007 (3).jpgEsglésia de Sant Pere

L’edifici d’estil romànic data del segle XII, encara que l’any 1098 ja s’esmenta l’antiga església que estava lligada amb la de Guissona. Fou cedida a la col•legiata de Santa Maria de Solsona pel Papa Eugeni III. Està construïda sobre una gran roca en un petit tossal a 400 m d’altitud, a la dreta del riu Sió. L’edifici té una sola nau, dos contraforts a la banda sud i un absis semicircular que té un rellevant estil romànic. La porta d’entrada està formada per un arc de mig punt amb dovelles on hi figura el baix relleu de Sant Pere. El campanar s’adossa a la banda esquerra de l’església. Al segle XVIII s’hi afegiren la façana, el campanar i algun arc interior.

Durant els anys 80 es van realitzar excavacions a les tombes excavades a la roca que es van trobar a l’absis.

 

Creu de Termefotos 5 011.jpg

Situada a l’interior de l’església es troba una magnífica creu de terme. És d’estil gòtic i fou construïda al segle XIII. Se sustenta sobre un fust octogonal de gran llargada i a cada cara de la base de la creu s’hi pot observar la figura d’un sant. La creu és de tipologia llatina i hi ha les figures del Crist Crucificat i la Verge amb l’infant.

Mapa de situació